Tweedehands auto in België

Wanneer u gaat winkelen voor uw volgende auto, bent u dan van plan om de garantie te bekijken die erbij hoort? Als u bent zoals de meeste mensen, is het niet iets waar u ooit echt over hebt nagedacht. Maar als er kort na de aankoop iets misgaat met uw auto, zult u plotseling alle details over de garantie willen weten – als die er al is. En als je er een hebt, kan het zijn dat je ruw wakker geschud wordt over wat wel en wat niet gedekt is. Dit is een deel van het tweedehands auto winkelen proces dat u wilt beter te begrijpen voor je koopt, en dit artikel zal veel van de basis die u moet weten volgens opkoper bedrijfswagens online

Nieuwe Auto Garanties

Laten we beginnen met iets waar de meeste mensen op zijn minst enigszins bekend mee zijn – de nieuwe auto garantie. Elke gloednieuwe auto wordt geleverd met wat wordt genoemd de fabrieksgarantie. Het bedrijf dat de auto heeft gemaakt, biedt deze garantie als een soort garantie dat alle basisonderdelen en -systemen van de auto onder normale rijomstandigheden gedurende een bepaalde tijd naar behoren functioneren.

Hoe lang een nieuwe auto garantie duurt wordt meestal beschreven als een aantal mijlen en een aantal maanden, afhankelijk van welke het eerst komt. Enkele gebruikelijke manieren om dit te zien zou kunnen zijn “bumper-tot-bumper voor 36 maanden of 36.000 mijl.” Anderen kunnen een meer specifieke vorm van dekking beschrijven, zoals “aandrijflijn voor 72 maanden of 100.000 mijl”. Sommigen doen een combinatie van beide. Wat de details ook mogen zijn, bumper-tot-bumper betekent dat als iets aan de auto defect raakt, de fabrikant de onderdelen en arbeid zal dekken om het te repareren in een van zijn gecertificeerde servicewerkplaatsen (meestal een dealer voor dat merk auto met een serviceafdeling). Een aandrijflijn garantie is specifiek voor het dekken van onderdelen en arbeid om eventuele storingen met betrekking tot de motor, transmissie of assen te repareren. Wilt u meer informatie over wat doorgaans gedekt is in een nieuwe auto (of uitgebreide) garantie? Bekijk dan het vorige artikel, Hoeveel dekt de fabrieksgarantie?

Veel mensen denken dat als ze aan een auto blijven hangen na de fabrieksgarantie, er dingen mis zullen gaan en zij verantwoordelijk zullen zijn voor het betalen om ze te repareren. Dit is de reden waarom veel mensen hun auto willen verkopen voordat de fabrieksgarantie afloopt, en de auto komt dan op de tweedehandsmarkt.

Verlengde garantie op gebruikte auto’s

Als een relatief nieuwe auto op de markt voor tweedehands auto’s komt door inruil bij een dealer van het eigen merk, zal de serviceafdeling de auto een grondige opknap- en restauratieronde geven om alles wat er mis mee is te verhelpen. Hierdoor zal hij waarschijnlijk in aanmerking komen voor het “certified pre-owned” of CPO programma van de dealer. Dit zijn auto’s in goede staat en zullen een uitgebreide garantie bieden, wat betekent dat de fabrikant bereid is om de goede werking van het voertuig te garanderen voor een extra periode na de oorspronkelijke fabrieksgarantie.

Wie deze CPO auto koopt zal niets extra moeten betalen voor dit soort uitgebreide fabrieksgarantie. Verschillende automerken beschrijven een verlengde garantie op verschillende manieren. Sommige zullen meer maanden/mijlen toevoegen aan de originele garantie, zodat de vorige bumper-tot-bumper voor 36 maanden of 36.000 mijl nu beschreven kan worden als 60 maanden of 60.000 mijl. Op andere plaatsen wordt alleen de extra dekkingsduur beschreven die ingaat bij de nieuwe eigenaar, wat in dit voorbeeld 24 maanden of 24.000 mijl zou zijn. Het is ook mogelijk dat de verlengde garantie niet precies dezelfde dingen dekt als de oorspronkelijke garantie, en dat u ook een eigen risico moet betalen, dus lees de kleine lettertjes om de details te kennen!

Service Contracten voor tweedehands auto’s

Als een gebruikte auto geen uitgebreide fabrieksgarantie heeft, kunt u altijd een servicecontract kopen om de angel uit onverwachte reparaties te halen. Servicecontracten zijn er in alle soorten en maten wat betreft de dekking, het eigen risico en de duur van het contract, wat allemaal van invloed is op de kosten van het servicecontract. Wat u voor een servicecontract moet betalen, is vaak al in uw financieringscontract verwerkt, en ook hier geldt weer dat u de kleine lettertjes moet lezen zodat u precies weet waar u aan begint. U kunt zelfs servicecontracten kopen bij externe bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.

Eén ding moet je heel duidelijk zijn: een verlengde garantie en een servicecontract zijn NIET hetzelfde, maar de twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, zelfs in de industrie. Het grote verschil is dat u niet hoeft te betalen voor een echte verlengde fabrieksgarantie, maar wel voor een servicecontract. Als u meer details wilt over de verschillen tussen garanties en servicecontracten, bekijk dan ons vorige artikel, Het verschil tussen een servicecontract en een garantie.

Meer informatie over Auto opkoper garantie  vindt u in de kopershandleiding van de auto.